Damiana (Turnera diffusa) is een kruid afkomstig uit de subtropische en tropische regio’s van Zuid- en Centraal-Amerika. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vermeende afrodiserende en ontspannende eigenschappen. Laten we eens grondig kijken naar hoe de plant damiana werkt.

De Samenstelling van Damiana:

 1. Fytocomponenten: Damiana bevat verschillende fytochemicaliën zoals flavonoïden, fenolen en tannines. Deze dragen bij aan de algemene antioxidantcapaciteit van het kruid.
 2. Vluchtige Oliën: De plant bevat ook vluchtige oliën zoals cineol, thymol en alpha- en beta-pineen, die bijdragen aan de karakteristieke geur en smaak.
 3. Damianine: Een alkaloïde die specifiek voorkomt in damiana en waarvan wordt aangenomen dat het bijdraagt aan bepaalde effecten van het kruid.

Hoe Damiana Werkt:

 1. Afrodiserend Effect: Damiana staat historisch bekend om zijn afrodiserende eigenschappen. Het wordt verondersteld de doorbloeding te verbeteren en het libido te stimuleren, waardoor het als een mild afrodisiacum wordt beschouwd.
 2. Ontspannend en Angstverminderend: Damiana heeft een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Het wordt gebruikt om stress en angst te verminderen, waardoor het een ontspannend kruid is.
 3. Mogelijke Libido-verhogende Eigenschappen: Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is, hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat damiana kan bijdragen aan een verhoogd libido en verbeterde seksuele functie.
 4. Stimulatie van Doorbloeding: Damiana wordt ook verondersteld de doorbloeding te bevorderen, wat mogelijk bijdraagt aan de afrodiserende effecten en de algemene vitaliteit.

Manieren van Consumptie:

 1. Thee: Damianathee is een populaire manier om van de voordelen te genieten. Je kunt gedroogde damianabladeren gebruiken om een infusie te maken.
 2. Roken: Traditioneel werd damiana gerookt door inheemse volkeren in sommige rituelen. Tegenwoordig wordt het soms vermengd met andere kruiden en gerookt als alternatief voor tabak.
 3. Tincturen en Extracten: Damiana-extracten zijn beschikbaar en kunnen worden toegevoegd aan drankjes of onder de tong worden gedruppeld.

Waarschuwingen en Overwegingen:

 • Hoewel damiana over het algemeen als veilig wordt beschouwd, moet het met mate worden geconsumeerd.
 • Zwangere vrouwen wordt afgeraden damiana te gebruiken, omdat het kruid mogelijk samentrekkingen kan veroorzaken.
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, moeten voor gebruik een zorgverlener raadplegen.

Hoewel damiana al eeuwenlang wordt gebruikt en gewaardeerd, is het belangrijk om op verantwoorde wijze met kruidensupplementen om te gaan en voorzichtig te zijn bij het experimenteren met nieuwe kruiden. Raadpleeg een gezondheidsprofessional als je twijfels hebt over het gebruik van damiana.

Author Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *